![]() |
Solucan kulesi, hem toprağı iyileştirmek ve beslemek için, hem de mutfak artıklarını değerlendirerek toprağa geri döndürmek için kullanabileceğiniz oldukça verimli bir yöntemdir. Kuledeki solucanlar içeriye koyacağınız mutfak artıklarının üzerinde oluşan bakteriler ile beslenerek, zengin gübrelerini bahçenizdeki toprağın doğrudan içine bırakacak ve bahçenizi besleyecektir. Solucan kulesi, hem yapımı hem de bakımı az emek gerektirmesiyle birlikte toprağınıza büyük faydalar sağlayan bir yöntemdir.
Peki, solucan kulesi nasıl yapılır?
İhtiyacımız olan malzemeler ve gereçler (bunlar bizim solucan kulesini yaparken kullandığımız malzemeler olup, aynı işlevi görecek farklı malzemeler kullanarak da kulenizi yapabilirsiniz, yine de kullanılan malzemeler bulmakta hiç zorlanmayacağınız malzemelerdir).
![]() |
Burada öncelikle solucanları nereden ve nasıl bulabileceğimiz konusuna değinmek gerekiyor. Solucanları bulmanın kolay ve macerasız yolu, onları satın almak. İnternette veya bir ihtimal canlı balık yemi satan dükkânlarda kırmızı solucanlardan bulmanız mümkün. Diğer yol ise solucanlarınızı özellikle yağmurlu mevsimde olmak üzere nemli topraklarda, dere yataklarında, beklemiş gübre yığınlarında ve özellikle de kompost yığınlarının orta kısımlarında aramaktır.
![]() |
Yapacağınız ilk şey PVC borunun bağlantı kısmını testere yardımıyla kesmek olacak. Ardından boru üzerinde, borunun yarısının biraz aşağısından itibaren matkap kullanarak delikler açın. Bu delikleri kulenin içindeki solucanların içeriye girip çıkmasını sağlamak için açıyoruz, yani delikler tamamen toprağın içinde kalmalı. Eğer delikler çok düzgün olmazsa bir eğe veya zımpara yardımıyla kenarlarını yumuşatabilirsiniz.
![]() |
Boruyu hazırladıktan sonra delikler tamamen toprağın içinde kalacak şekilde boruyu gömün. Ardından beklemiş gübreyi koyup üstünü az bir miktar malç veya samanla kaplayın. Bu kısımda gübrenin oturması için birkaç gün beklemeniz faydalı olacaktır. Ardından solucanlarınızı yerleştirebilirsiniz. Solucanları yerleştirdikten sonra borunun ağzı tamamen kaplanıp bir kısmı da dışarıya sarkacak şekilde sinekliği yerleştirip borunun geçme kısmını ters çevirerek üzerini kapattığınızda sineklik tamamen oturmuş olacak ve kuleniz sinek ve böceklerden korunacaktır.
![]() |
![]() |
Bundan sonra yapmanız gereken tek şey solucanlarınızı birkaç günde bir mutfak artıklarınızla beslemek olacaktır. Aşırı fazla yiyecek atmamaya dikkat edin. Başta solucan sayınız fazla değilse azar azar yiyecek atarak solucanlarınızın nüfusu çoğaldıkça miktarı arttırabilirsiniz. Bu noktada Mary Appelhof’un önerdiği miktarı da hatırlatalım: Günde yarım kilo artık için bir kilo solucan yeterlidir. Birkaç haftada bir sulamanızda da fayda var çünkü kulenin nemli kalması solucanlar için daha rahat bir ortam oluşmasını sağlar. Yine de ara sıra içerideki ıslaklık miktarını kontrol edin ve aşırı ıslak olmamasını sağlayın. Eğer çok ıslak olursa solucanlarınız boğulacaktır.
Ve solucan kuleniz hazır! Bitirmeden önce birkaç önemli hatırlatma yapalım:
Kaynaklar:
Hiç bir şey bilmezken, çok ilgi duyduk. Biz de PERMA-KÜLTÜR
takipçisi olduk.( Yaşımız 70’in üstünde. )
Çok teşekkürler. Çok farklı ve aydınlatıcı konulara değinmişsiniz.
teşekkürler