![]() |
Solucan kompostu yapmak için öncelikle bahçemizden (veya bulabildiğimiz bir toprak parçasından) küçük, kırmızı renkli solucanlar (eisenia fetida) toplamamız gerekiyor. Solucan dendiğinde ilk aklımıza gelen uzun, tombul solucanları bu işlem için kullanamıyoruz. Nitekim toprak içerisinde esas ayrıştırma işlemini gerçekleştirenler aslında bu kırmızı solucanlar.
![]() |
Bu kompost için en az iki adet kovaya ihtiyacımız var. Kovalardan bir tanesinin altına 100 kadar delik açıyoruz ve diğer kovanın üzerine yerleştiriyoruz. En üstteki kovanın içerisine yiyecek artıklarını koyuyoruz ve üstüne solucanları bırakıp üzerini ıslak gazete kâğıtlarıyla kapatıyoruz. Yiyecek atıkları ayrışmaya başladığında ortamın ısısı artıyor. İşte bu noktada, ıslak gazete kâğıtları solucanlar için bir sığınak görevi görüyor ve üremeleri için uygun bir ortam hazırlıyor.
Solucan kompostu yaparken dikkat etmemiz gereken en önemli nokta solucanları canlı tutmak. Bunun için kovaların yanlarına hava delikleri açıyoruz. Eğer istersek, altına ve yanlarına delikler açarak üçüncü bir kovayı da ikinci kovanın üstüne yerleştirebilir ve burada da ayrı bir üretim yapabiliriz. Solucanlar bir kovada işlerini bitirdiklerinde hiç beklemeden üstteki kovaya geçtikleri için ikinci bir düzenek kurmak yerine istediğimiz kadar kovayı üst üste koymamız mümkün.
Solucan kompostundan iki şekilde faydalanabiliriz. Birincisi, solucanların işinin bittiği kovalardaki kompostu toprak olarak kullanabiliriz. İkincisi, en alttaki kovada biriken kompost çayını sulandırarak bitkilerimize gübre olarak verebiliriz. Eğer istenirse en alttaki kovaya bir musluk düzeneği yerleştirerek kompost çayına daha kolay ulaşabiliriz.
Merhaba,
Bu faydalı biligiler için çok teşekkürler! Ben kompost işi başlamak için bahçemde bir delik atıp, onun içine attım atıklarımı, ama kova sistemi daha iyi bir fikir.
Bahçedeki eski kovalarımı hemen hazırlayım.
Küçük bir sorunum var ama, bu kırmızı solucanları nereden bulabilirim? Hollanda’da kompost yaptığımızda bahçedeki solucanları atardık, oluyordu…
Teşekkürler!
Merhaba Digna,
Solucan kompostu için gerekli solucanları İstanbul’daki Ekolojik Pazarlarda, Ekosol isimli bir firmanın standında bulmak mümkün. İstanbul dışında oturuyorsanız, http://www.ekosol.net/ adresinden daha fazla bilgi alabilirsiniz.
Mutlu günler dilerim!
benzer bi düzenek oluşturmama rağmen kompostumun arasında sık sık böcek larvaları görmekteyim..solucanlarımın besinlerine ortak olmalarından dolayı hoşnut değilim..parazit diye adlandırabileceğim bu larvalardan nasıl kurtulabilirim
Merhaba Gamze Hanım,
İnternette bu konuyla ilgili yazılan kaynaklara bakılırsa, solucan kompostunun içerisinde yaşayan böcekler kompost oluşumuna bilakis katkıda bulunabiliyor. Tabii, sayılarının solucanları geçmemesi kaydıyla… İlgili Türkçe kaynak bulamadım maalesef ancak aşağıdaki iki İngilizce kaynaktan ilkinde yararlarıyla ilgili, diğerindeyse kompostta yaşayan böceklerle ilgili ayrıntılı bilgi bulabilirsiniz.
http://www.sierra-worm-compost.com/worm-bin-creatures.html
http://mypeoplepc.com/members/arbra/bbb/id16.html
Umarım yardımcı olabilmişimdir. Mutlu günler dilerim!