Pratik Ev Permakültürü (PEP) kursu, permakültürü şehir hayatında uygulamak isteyen herkesin faydalanabileceği iki günlük bir kurstur. Katılım için herhangi bir ön koşul yoktur. Pratik şehir tipi permakültür örneklerinin anlatıldığı kurs biter bitmez katılımcılar öğrendiklerini evlerinde hemen uygulamaya başlayabilirler.
—o—
Pratik Ev Permakültürü (PEP) kursunda, Permakültür Etikleri, Tasarım İlkeleri ve bunların bir şehir ortamında ne şekilde kullanılabileceğini öğreneceğiz. Permakültür yaklaşımının şehir hayatındaki pratik uygulamalarına örnekler görecek ve edindiğimiz bu yeni bilgiler ışığında kendi evimizde ve çevremizde nasıl bir değişim yaratabileceğimizin farkına varacağız.
İki gün süren kurs sırasında, şehir hayatımızda iç içe olduğumuz tüketim maddelerini yakından tanıyacağız ve alternatif çözümlerden bahsedeceğiz. Tüketici olarak nasıl daha bilinçli seçimler yapabileceğimizi ve yaptığımız alışverişlerde paramızın karşılığında evimize aslında ne götürüyor olduğumuzu konuşacağız.
Artık şunun farkına varalım… Her birimizin tüketici olarak bir ürünün raflarda kalıp kalmaması konusunda oy hakkı var! Neye oy verdiğimizi bildiğimiz sürece güç bizdedir ve eğer biz istersek tüm o raflar kaçınılmaz olarak sağlıklı alternatiflerle dolar.
Atölye içeriğinden önemli başlıklar:
PEP kimler için uygun?
Sağlıklı yaşam, sağlıklı gıda, zehirsiz deterjanlar vs. konularına henüz yeni giriş yapmış kişiler için PEP, 2 günlük mükemmel bir özet niteliğindedir. Bu konularla henüz yeni tanışıyorsanız, PEP’e katılarak kendinizi birkaç senelik yoğun bir araştırmadan kurtarabilir ve zaman kazanabilirsiniz.
Permakültürle yeni tanışanlar ve şehirdeki balkonu, terası, küçük bahçesinde gıda yetiştirmek isteyenler, PEP’ten hemen sonra öğrendiklerini uygulayabilecekleri kadar bilgiye sahip olacaktır.
PEP kimler için uygun değil?
Bu konuları uzun bir süredir yakından takip eden ve permakültürle ilgili yeterli araştırma yapmış kişilere PEP yerine “Permakültüre Giriş” veya PDC kurslarımızı tavsiye ederiz.
Atölye Programı
10:00-11:30 (Ders)
11:30-12:00 (Çay/Kahve İkramı)
12:00-13:30 (Ders)
13:30-14:30 (Öğle arası)
14:30-16:00 (Ders)
16:00-16:30 (Çay/Kahve İkramı)
16:30-18:00 (Ders)
Önemli Notlar
Kurs sırasında katılımcıların konuya daha fazla odaklanmalarını sağlamak ve araştırmaya teşvik etmek amacıyla ders notu verilmeyecektir. Yanınızda not defteri, kalem getirmenizi rica ederiz.
Senem Tüfekçioğlu kimdir?
İ.Ü. Orman Fakültesi’nden Peyzaj Mimarı olarak mezun oldu. Ancak sektörün gidişatı içine sinmediğinden bir türlü mesleğini yapamadı. Henüz küçücükken köy çocuklarıyla birlikte kestane, böğürtlen, kuzukulağı topladığı günleri hatırlayıp hayıflanırken, birdenbire şansı döndü ve permakültürle tanıştı. Bill Mollison ve Geoff Lawton’dan aldığı PDC kursundan sonra Türkiye Permakültür Araştırma Enstitüsü’yle (TPAE) birlikte çalışmaya başladı. 2011 yılında Ürdün’de gerçekleşen Uluslararası Permakültür Konferansı’na (IPC Jordan 2011) katılarak farklı coğrafyalarda çalışan permakültür tasarımcılarıyla deneyim paylaşımında bulundu.
Sürdürülebilir Yaşam Kolektifi ile birlikte; 2011 ve 2012 yıllarında Sürdürülebilir Yaşam Film Festivali organizasyon komitesinde görev aldı. 2013 Mayıs ayında Permakültürle Yaz Bostanı: Mandala Bahçesi isimli uygulamalı bir kurs verdi. 2013 yılında TPAE’nin Permakültür Eğitmenlik Eğitimi kursuna katıldı. Aynı yıl, içeriğini kendi hazırladığı Pratik Ev Permakültürü (PEP) Kursu, Türkiye Permakültür Araştırma Enstitüsü tarafından enstitü kursları arasına kabul edildi.
2014 yılından beri Üsküdar Amerikan Lisesi’nde Permakültür Kulübü eğitmenliği yapıyor. 2016 yılında Düzce Otları Thyche Bereket Festivali’nde “Uygulamada Permakültür” başlıklı bir sunum yaptı. 2017 yılında Düzce Üniversitesi’nin düzenlediği Biyolojik Çeşitlilik ve Turizm Çalıştayı’nda konuyu permakültür yaklaşımıyla ele aldığı bir konuşma yaptı. 2017 yılında Bilgi Üniversitesi Mimarlık Fakültesi’nde Studio Sustain dersinde konuk eğitmen oldu ve dersin vize ve final jürisinde yer aldı.
Senem Tüfekçioğlu, İstanbul’da oturuyor, kendi küçük ev bahçesini oluşturmaya çalışıyor. Yaşamlarımızı sürdürülebilir hale getirmek için şehirden kaçmaya gerek olmadığını düşünüyor ve kendilerine seçim şansı verilse şehir insanlarının da kollarını sıvamaktan çekinmeyeceğine inanıyor.
Uluslararası Permakültür Ağı’ndaki profili için tıklayın.
Sertifika
8 oturumdan oluşan toplam 2 günlük bir kurstur. Kurs bitiminde tam katılım gösteren katılımcılar, Türkiye Permakültür Araştırma Enstitüsü onaylı sertifika almaya hak kazanacaklardır.
Kayıt ve rezervasyon
TPAE tarafından düzenlenen kurs en az 15, en fazla 35 kişinin katılımıyla gerçekleşecektir.
Günde 2 kez verilecek çay/kahve molaları sırasında içecekler ve ikramlar kurs ücretine dahildir.
360TL (KDV Dahil) | Kurs kayıtları sona erdi. |
Son kayıt tarihi 16 Mart’tır.
TPAE’nin ücretlendirme ve burs ilkelerini okumak için tıklayın.
İletişim için egitim [@] permacultureturkey.org adresine mail atabilirsiniz.
Facebook Etkinliğinden gelişmeleri takip edebilirsiniz