Senem Tüfekcioğlu PEP’le İlgili Soruları Yanıtlıyor

Editörün Notu: Aşağıdaki metin, Senem Tufekcioğlu‘nun, Pratik Ev Permakültürü kursuyla ilgili aldığı soruları cevapladığı ses kaydından hazırlanmıştır. Ses kaydını dinlemek için aşağıdaki videoyu oynatabilirsiniz.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=N85KkMxJ4MQ[/youtube]
Herkese selam!

Ben Senem Tüfekcioğlu. Türkiye Permakültür Araştırma Enstitüsü eğitmenlerinden biriyim. Burada bu kaydı hazırlama sebebim, enstitümüzün yeni kursu olan Pratik Ev Permakültürü (PEP) kursumuzla ilgili gelen bir takım soruları cevaplamak.

Pratik Ev Permakültürü nasıl bir kurs, bu kursta neler anlatılıyor ve diğer kurslarınızdan nasıl bir farkı var?

Pratik Ev Permakültürü’nü kısaca özetlemek gerekirse; Permakültüre Giriş kursunun şehir tipi versiyonu diyebiliriz. PEP’te anlatılan konuların bir kısmı Permakültüre Giriş kursunda anlatılan konularla aynı. Permakültür etikleri, felsefesi, tasarım ilkeleri, örüntü gözü konusu, toprak konusu, sağlıklı toprak üretimi, yani kompost konuları tamamen anlatılıyor. Bunları öğrendikten sonra, permakültürle bahçe tasarımı nasıl yapabiliyoruz konusuna geçiyoruz. Şehirde ufak bir bahçe tasarımı ile başlayıp, eğer bahçemiz yoksa balkonda nasıl yapabiliyoruz, eğer balkonumuz yoksa evimizin içinde nasıl yapabiliyoruz; bunlar anlatılıyor. Permakültüre Giriş kursundan biraz farklı olarak özellikle yukarı dönüşüm (up-cycle) konusu vurgulanıyor.

Ne şekilde anlatılıyor diye soracak olursanız; mesela bir kompost konusunu, uzun süren Berkley Kompostu yerine Solucan Kompostu nasıl yapılıyor şeklinde anlatıyoruz. Bu bahsettiklerimin hepsi birinci gün anlatılan konular.

İkinci gün biraz daha farklı konular var. Daha şehir tipi konular var ve bir takım konuların açıklandığı dersler var. Mesela ikinci günün ilk dersi tohumlarla ilgili. Geleneksel tohumlar, hibrit tohumlar, GDO’lu tohumlar ve bunların ne demek oldukları, aralarındaki farklar anlatılıyor.

Aslında ikinci gün, biraz daha pratik tarifler verdiğimiz bir gün oluyor. Özellikle ev temizliğinde kendimizin pratik olarak yapabileceği doğal temizlik malzemeleriyle ilgili tarifler veriyoruz. Bunun yanı sıra, katılımcılar arasından kendi tariflerini paylaşan kişiler oluyor. Bol sohbetli, güzel geçiyor bu dersler. Onların tariflerini de öğrenmiş oluyoruz.

Yine ikinci gün, bir ‘Etiket Oyunu’ oynuyoruz. Tüketici olarak kendimize etiket okuma alışkanlığı kazandıracak bir oyun bu. Bunun dışında bir de pratik gıda yetiştirme konumuz var. Bu derste gıdamızı tohum kullanmadan, mutfağımızda hali hazırda bulunan bitkileri yeniden dikerek nasıl yetiştirebileceğimiz anlatılıyor. Örneğin, roka çok kolay yetiştirilebilen bir bitki. Pazardan aldığınız rokanın yapraklarını yedikten sonra kalan köklü kısımlarını yeniden toprağa dikerseniz, bir roka bitkiniz oluyor. Onun da yapraklarını tekrar salatanızda kullanabiliyorsunuz.

Kurs içeriğini siz mi hazırladınız? Yurt dışında buna benzer eğitimler var mı?

Evet, kurs içeriğini ben hazırladım fakat bütün hepsini ben hazırladım diyemem. Çünkü dediğim gibi, Permakültüre Giriş kursundaki konuların bir kısmı da var bu kursta. İçerik bazında yurt dışında ben bunun aynısı olan bir eğitim henüz görmedim. Tabi, küçük küçük atölyeler şeklinde bu anlattığım konuların her biri yurt dışında da anlatılıyor, Türkiye’de de anlatılıyor. Yani, bir kompost atölyesine gittiğinizde solucan kompostu nasıl yapılıyor öğreniyorsunuz.

PEP için, bütün o küçük atölyelerin toplandığı, çok yoğun bilgi verilen ve gerçekten zamanın çok hızlı geçtiği, çok fazla şey öğrendiğimiz bir kurs diyebiliriz aslında.
.

PEP kimlere hitap ediyor? Benim hiç permakültür deneyimim yok ama katılabilir miyim?

Permakültür deneyiminiz yoksa, bu konuyu hiç bilmiyorsanız, sadece duymuşsanız, PEP aslında sizin için ideal bir kurs. Çünkü büyük ihtimalle şehirde oturuyorsunuz ve bu kursta permakültürü kendi mekanınızda nasıl uygulayabileceğiniz anlatılıyor.

PEP kurs içeriğini ilk tasarlarken kadınlara yönelik bir kurs olarak düşünmüştüm. Fakat geçen seneden beri verdiğim birkaç kursta görüyorum ki erkekler de bu konularla çok ilgili. O yüzden o fikrim artık biraz değişti.

PEP aslında herkese yönelik bir kurs. Üniversite öğrencileri de geliyor kursa, uzun süredir bu konularla ilgilenen insanlar da geliyor. Kursta çok fazla bilgi var. O yüzden herkes kendinde eksik olan bir konuyu PEP’te tamamlayabiliyor. Bunun dışında fark ettiğim bir şey; katılımcıların hemen hemen hepsi hali hazırda bir şeyler yapıyor oluyor. Onların deneyimlerini de dinliyoruz. Bol sohbetli geçen, çok keyifli bir kurs oluyor.

PEP’te enstitümüzün ders çizelgesini uyguluyoruz. Yani, bir buçuk saat ders, yarım saat ara. Araları uzun vermemizin sebebi, katılımcıların birbirleriyle kaynaşmasını sağlamak. Ve gerçekten de öyle oluyor. Bu kaynaşmayı ise, Facebook’ta sadece PEP katılımcıları için açılmış olan kapalı grubumuzda paylaşım yaparak devam ettirebiliyoruz.

Kursun son günü yer alan Permakültürle Topluluk oluşturma konusunda neler anlatılıyor?

Bu son dersimiz, iki gün boyunca öğrendiğiniz her şeyi tamamlayan bir ders oluyor. Permakültürün üç etiği arasından, ikinci etik olan ‘İnsanı Gözetmek’ etiği üzerine yoğunlaşıyorum bu son derste. Çünkü şuna inanıyorum ki, kendimizi gözetmeden, yani kendi ihtiyacımız olanı kendimize vermeden sağlıklı bir topluluk oluşturmak çok zor. Kursun son günü anlattığımız bu son derste de aslında, “Bütün bunları anlattık, şimdi biraz da size bakalım” diyoruz. Yine bol sohbetli ve çok güzel geçen bir ders oluyor.

Permakültür pratik olarak nasıl uygulanıyor? Bir örnek verebilir misiniz?

Biraz önce verdiğim roka örneği mesela, çok pratik bir örnek. Bu sorunun tek bir cevabı yok maalesef. Bu sorunun çok fazla cevabı var. Ve bütün bu cevapları PEP’te bulabileceksiniz. Size bunu garanti edebilirim. O yüzden bu soruya cevap olarak size “PEP’e gelin!” diyorum.

Kursta uygulamalı çalışmalar oluyor mu?

Maalesef şu anda kursta uygulamalı çalışma yapamıyoruz. Dediğim gibi, bilgi yoğunluğu çok yüksek olan bir kurs. İki güne ancak sığan bir kurs. Uygulamalı hale getirmek istiyoruz ama bunu yaparsak kurs süresi üç veya dört güne uzayabilir. Bununla ilgili çalışmalarımız var, bunu yapmak istiyoruz. İnşallah 2015 yılında böyle bir şey yapacağız.

Kursu kimlerle hazırladınız?

Kursumuzu İstanbul Permakültür Kolektifi desteğiyle hazırladık. Kendilerine çok teşekkür ediyoruz.

Kursu nerede veriyorsunuz?

İstanbul’da bize Halka Sanat Projesi ev sahipliği yapıyor. Halka Sanat Projesi, Kadıköy’de Moda’da bulunuyor. Gerçekten çok tatlı insanlar, çok güzel yemek yapıyorlar. Öğle yemeklerimizi orada yiyoruz, hep birlikte sohbet ederek.

Bir sonraki kurs ne zaman?

2014’ün son kursu, 13 – 14 Aralık günleri gerçekleşecek. Kayıt yaptırmak için enstitü web sitemizdeki Kurslar bölümünü ziyaret edebilirsiniz.

PEP eğitmeni olmak için ne yapmamız gerekiyor?

Bu kursu hazırlamak benim için gerçekten çok güzel bir yolculuk oldu. Son olarak, PEP eğitmeni olmak isteyenler için kısa bir bilgi vermek istiyorum…

Ben bu kursu hazırlarken, Türkiye’nin her yerinde de bir PEP kursu verilsin diye düşünmüştüm. O yüzden şöyle bir şey yapıyorum: PDC kursuna katılmış olan kişilere PEP eğitmeni olma hakkı tanıyorum. PDC kursuna katıldınız ve bu eğitimi vermek istiyorum diyorsanız lütfen benimle irtibata geçin ve bu kursu Türkiye’ye yayalım. Bir elin nesi var, iki elin sesi var!

PEP, insanları tüketici olarak kuvvetlendiren, onlara bilinçli tüketim yapabilmeleri için gerekli olan bilgileri veren bir kurs. Bu açıdan çok önemli bir kurs olduğunu düşünüyorum.

PEP eğitmeni olmak isterseniz, kursa gelin, nasıl bir kurs olduğunu görün. Ve yapmaya başlayın! Söyleyebileceğim tek şey bu. En iyisi, bir yerden başlamak!

Beni dinlediğiniz için çok teşekkür ederim. PEP’te görüşmek üzere!

Senem Tüfekcioğlu

13 – 14 Aralık’ta, İstanbul’da gerçekleşecek olan Pratik Ev Permakültürü (PEP) kursuna kayıt olmak için tıklayınız.

No Responses to “Senem Tüfekcioğlu PEP’le İlgili Soruları Yanıtlıyor”

Trackbacks/Pingbacks

  1. Kurslar | Türkiye Permakültür Araştırma Enstitüsü - […] Senem Tüfekçioğlu’nun, Pratik Ev Permakültür kursuyla ilgili sorulan soruları yanıtladığı yazısı için tıklayınız. […]

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*