Türkiye Permakültür Araştırma Enstitüsü’nden Malezya’da PDC Kursu

<<– Kurs takvimine dönüş

Türkiye Permakültür Araştırma Enstitüsü eğitmeni Mustafa Fatih Bakır, 23 Ocak-4 Şubat 2012 tarihleri arasında Malezya’da PDC kursu veriyor.

PDC (Permaculture Design Certificate – Permakültür Tasarım Sertifikası) kursu:

Permakültür Tasarım Seritifikası kursu toplam 72 saatlik bir müfredatın işlendiği, uluslararası geçerliliği olan bir kurstur. İki hafta (14 gün) süren kurs katılımcıların Permakültür Tasarım Sertifikası almasıyla sonuçlanır. Permakültür hareketini başlatan Bill Mollison tarafından konulmuş olan ilkeler doğrultusunda Permakültür tasarımına bir giriş sağlar.

Bir PDC (Permackültür Tasarım Sertifikası) permakültür alanında yapılacak çalışmalar için gerekli temeli sağlamaktadır ve Permakültür Enstitüsü tarafından verilen Permakültür Tasarım Diploması için de önkoşuldur. Dünya çapında birçok üniversitede PDC kredi olarak sayılmaya başlanmıştır.

Bugüne kadar binlerce permakültür tasarımcısı bu kurs ile sertifika almış ve bu insanlar şu anda büyük şirketleri etkileyen eğitmenler ve ekolojik eylemciler, yeni ve alternatif iş girişimleri yaratan kişiler ve üzerinde yaşadığımız dünyayı kavrayışımızı ve sorumsuz alışkanlıklarımızı dönüştürmek üzere birlikte, dayanışma içinde çalışan gruplardan oluşan küresel bir ağ meydana getirmiştir.

Kurs, yeryüzünün birçok farklı bölgesinde ve iklim koşullarında sürdürülebilir yaşayan sistemleri kapsar; permakültür ilkelerinin gıda üretimine, ev tasarımına, inşaat faaliyetlerine, enerji tasarrufu ve üretimine uygulanışını içerir ve permakültür çözümlerini destekleyen alternatif ekonomik yapılanmaları ve hukuki stratejileri de incelemektedir.

Kurs içeriğinden bazı konular:

  • Permakültür kuramı ve ilkeleri
  • Ekolojik ev konumlandırması ve tasarımı
  • Soğuk iklimler için enerji tasarrufu yöntemleri
  • Geri dönüşüm ve atık yönetimi
  • Kentsel ve kırsal stratejiler
  • Doğadaki örüntülerin anlaşılması
  • Tasarım yöntemleri
  • Organik gıda üretimi
  • Su hasadı ve yönetimi
  • Ekolojik zararlı mücadelesi
  • Kuraklık için çözümler
  • Toprak ıslahı ve erozyon önlemleri
  • Toprak işleri
  • Çiftlik hayvanları
  • Su kültürü (su ürünleri)
  • Afete hazırlık ve önleme
  • Rüzgarkıran bitkilendirme ve yangın önlemleri
  • Biyobölgesel organizasyon

Kursun 72 saatlik müfredatını Bill Mollison’ın “Permakültür: Bir Tasarım Kılavuzu” (Permaculture: A Designers’ Manual) adlı kitabının içeriği oluşturmaktadır.

Kurs sonunda katılımcılar gruplar halinde bir tasarım çalışması yaparlar ve bu çalışmalarını diğer katılımcılara ve eğitmene sunarlar. Bu tasarım çalışması hayali bir kişi veya grup ve hayali bir arazi üzerinden yapılabileceği gibi gerçek bir danışan ve arazisi için de gerçekleştirilebilmektedir. (Kurs bir üniversite kampüsünde gerçekleştiriliyorsa kampüs peyzajının bir bölümü tasarım konusu olarak alınabilir)

Eğitmen:
Mustafa Fatih Bakır, 2007 yılında Bill Mollison ve Geoff Lawton’ın, Tazmanya’da Bill Mollison’ın çiftliğinde verdikleri PPC (Permaculture Practical Certificate – Permakültür Uygulama Sertifikası) kursuna katıldı.
2008 yılında Bill Mollison ve Geoff Lawton’ın Melbourne Üniversitesi’nde düzenledikleri PDC (Permaculture Design Certificate – Permakültür Tasarım Sertifikası) kursuna katıldı.
2009 yılında Avustralya Permakültür Araştırma Enstitüsü’nde, Geoff Lawton’ın yanında iki aylık staj yaptı. Staj döneminde PEAWT (Permaculture Aid Worker Training – Permakültür Projesi Çalışan Eğitimi) ve PDC Teacher Training (PDC Eğitmen Eğitimi) eğitimlerini de tamamladı.
Halen yurtiçinde 3, yurtdışında 1 projeye permakültür danışmanlığı yapmaktadır.

Kayıt ve Organizasyon:

Bu kursla ilgili deyatlı bilgi almak ve kayıt yaptırmak için http://permaculture.org.au sayfasını ziyaret edebilirsiniz.