Eğitmenler


Mustafa F. BAKIR

Mimar Sinan Üniversitesi Mimarlık Bölümü’nden mezun oldu.

2007 yılında Bill Mollison ve Geoff Lawton’ın, Tazmanya’da Bill Mollison’ın çiftliğinde verdikleri PPC (Permaculture Practical Certificate – Permakültür Uygulama Sertifikası) kursuna katıldı.

2008 yılında Bill Mollison ve Geoff Lawton’ın Melbourne Üniversitesi’nde düzenledikleri PDC (Permaculture Design Certificate – Permakültür Tasarım Sertifikası) kursuna katıldı.

2009 yılında Avustralya Permakültür Araştırma Enstitüsü’nde, Geoff Lawton’ın yanında iki aylık staj yaptı. Staj döneminde PEAWT (Permaculture Aid Worker Training – Permakültür Projesi Çalışan Eğitimi) ve PDC Teacher Training (PDC Eğitmen Eğitimi) eğitimlerini de tamamladı.

Uluslararası Permakültür Ağı’ndaki profili için tıklayınız.


Iraz CANDAŞ

Ağustos 2012’de Türkiye Permakültür Araştırma Enstitüsünün düzenlediği, Mustafa F. Bakır eğitmenliğindeki PRI (Permaculture Research Institute) Permakültür Tasarım Sertifikası (PDC) Kursu’na katıldı.

2013’te Geoff Lawton’ın yürütücülüğündeki Avustralya Permakültür Araştırma Enstitüsündeki 10 haftalık staj programını tamamladı. Staj süresinde:

– PDC Eğitmen Eğitimi (PDC Teacher Training, Geoff Lawton & Nadia Lawton),
– Toprak Yapıları (Earthworks, Geoff Lawton),
– Kentsel Permakültür (Permaculture Urban Landscape Design, Geoff Lawton),
– Permakültür Yardım Projesi Yönetimi ve Çalışanı (Permaculture Project Establishment – Permaculture Aid In Action, Geoff Lawton),
– Tohum Saklama ve Dirençli Beslenme Yoluyla Gıda Güvenliği (Food Security Through Nutritional Resilience and Seed Saving, Yeni Zelanda Permakültür Araştırma Enstitüsü – Koanga Institute kurucusu Kay Baxter),
– Sürdürülebilir Toprak Yönetimi Sürdürülebilir Toprak Yönetimi (Sustainable Soil Management, Bio-Vital sisteminin ve Trust Nature firmasının kurucusu Paul Taylor) gibi farklı konularda uzmanlaşmanın yanı sıra yoğun bir çalışmayla saha deneyimini artırdı.

Bu üç ay içinde edindiği teorik ve pratik deneyimleri ülkesinde hayata geçirmek üzere Eylül 2013’te Çanakkale’nin Bayramiç ilçesinde, bir permakültür eğitim, uygulama ve yaşam alanı olarak düşünülen “Kızıltepe Permakültür” arazisinin tasarım ve uygulama çalışmalarına başladı.

Mayıs 2014’te Owen Hablutzel’den “Dönüm Hattı Tasarımına (Keyline Design) Giriş Eğitimi”ni uygulamalı olarak 2019’da tamamladı. Temmuz 2015’te Savory Institute Türkiye Gözesi Anadolu Meraları’nın düzenlediği, Durukan Dudu ve Volkan Büyüküngör eğitmenliğindeki “Uygulamalı Bütüncül Yönetim Eğitimi”ni tamamladı.

Ocak 2014’te Permakültür Araştırma Enstitüsü eğitmeni oldu ve bu çerçevede birçok kere, farklı konularda eğitimler verdi. 2014 yılından bugüne, farklı ölçeklerde ve coğrafyalarda permakültür tasarım danışmanlığı yaptı.

Ekim 2017 itibariyle, daha önce yönetim kurulu üyesi olduğu Permakültür Araştırma Enstitüsü’nün yönetim kurulu başkanlığına getirilen Iraz Candaş, profesyonel olarak permakültür tasarımcılığı ve danışmanlığına devam etmektedir.

Uluslararası Permakültür Ağı’ndaki profili için tıklayınız.


Murat AKHUY

Boğaziçi Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü’nü bitirdi, daha sonra Mimar Sinan Üniversitesi Yapı Statiği Bölümü’nde yüksek lisans yaptı ve araştırma görevlisi olarak çalıştı.

Üniversiteden ayrıldıktan sonra, İstanbul’da profesyonel olarak 12 yıl boyunca çalıştı ve 2007 yılında Marmariç’e taşındı.

2009 yılında kurulan Türkiye Permakültür Araştırma Enstitüsü’nde idari yönetici olarak göreve başladı.

2010 yılında Bill Mollison ile Geoff Lawton’ın verdiği PDC (Permakültür Tasarım Sertifikası) kursuna katıldı.

Bill Mollison’ın “A Designers’ Manual” adlı kitabının çeviri sürecinde yer almaktadır.

Ağustos 2011’de Pastoral Vadi’de ilk “Permakültüre Giriş” kursunu verdi.


Senem TÜFEKÇİOĞLU

İ.Ü. Orman Fakültesi, Peyzaj Mimarlığı bölümünü bitirdi.

TPAE’nin 2010 yılında düzenlediği, Bill Mollison ve Geoff Lawton’ın eğitmenlik yaptığı PDC kursuna katıldı.

2011 yılında Ürdün’de gerçekleşen Uluslararası Permakültür Konferansı’na (IPC Jordan 2011) katılarak farklı coğrafyalarda çalışan permakültür tasarımcılarıyla deneyim paylaşımında bulundu.

Sürdürülebilir Yaşam Kolektifi ile birlikte; 2011 ve 2012 yıllarında “Sürdürülebilir Yaşam Film Festivali” organizasyon komitesinde görev aldı.

2013 Mayıs ayında “Permakültürle Yaz Bostanı: Mandala Bahçesi” isimli uygulamalı bir kurs verdi. TPAE’nin 2013 yılında düzenlediği Permakültür Eğitmen Eğitimi kursuna katıldı.

2013 yılında içeriğini kendi hazırladığı Pratik Ev Permakültürü (PEP) Kursu, Türkiye Permakültür Araştırma Enstitüsü tarafından enstitü kursları arasına kabul edildi. PEP kurslarını İstanbul Permakültür Kolektifi işbirliğiyle düzenlemektedir.

Senem Tüfekçioğlu, İstanbul’da oturuyor, kendi küçük balkon bahçesini oluşturmaya çalışıyor. Yaşamlarımızı sürdürülebilir hale getirmek için şehirden kaçmaya gerek olmadığını düşünüyor ve kendilerine seçim şansı verilse şehir insanlarının da kollarını sıvamaktan çekinmeyeceğine inanıyor.

Uluslararası Permakültür Ağı’ndaki profili için tıklayınız.


Evren YILDIRIM

Mayıs 2017’de Türkiye Permakültür Araştırma Enstitüsü’nün düzenlediği, Permakültür Tasarım Sertifikası (PDC) Kursu’nu tamamladı.

Temmuz 2017’de Anadolu Meraları ve Savory Network tarafından düzenlenen Toprak Mikrobiyolojisi Çobanlığı Eğitimi’ne katıldı.

Eylül 2017’de Geoff Lawton’ın yürütücülüğündeki Avustralya Permakültür Araştırma Enstitüsü’nün Ürdün’de gerçekleştirdiği “Çölü Yeşillendirme Projesi” staj programına katıldı.

Mart 2018’de İstanbul Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi “Uygulamalı Bahçıvanlık” sertifika programını tamamladı.

Eylül 2018’de Yeni Zelanda Koanga Ensititüsü’nde üç aylık staj programına katıldı. Staj sırasında Biyoyoğun (Biointensive) Üretim Teknikleri ve Besin Maddelerince Zengin Gıda Yetiştiriciliği, Tohum Saklama eğitimlerini aldı.

Mart 2019’da Türkiye Permakültür Araştırma Enstitüsü’nün düzenlediği, Permakültür Tasarım Sertifikası (PDC) Eğitmen Eğitimi’ni tamamladı.

Orman6 ve Kokopelli Şehirde ile birlikte eğitim ve tasarım danışmanlığı konularında çalışmaktadır.

Uluslararası Permakültür Ağı’ndaki profili için tıklayınız.